Οι ευφυείς μονόλιθοι του απείρου διαστήματος

και η περιπέτεια τους

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν και άλλες ότι δεν είμαστε. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα είναι συγκλονιστική.
Στην Οδύσσεια του Διαστήματος ο ευφάνταστος Σερ Άρθουρ Κλαρκ περιγράφει πως εμφανίζεται ο πρώτος μονόλιθος που χτίστηκε από ένα αόρατο εξωγήινο είδος. Ονομάστηκε ο πρωτότοκος, το πρώτο εξαιρετικά ευφυές είδος που εξελίχθηκε στο Γαλαξία μας. Στη σειρά μυθιστορημάτων (και στις ταινίες που βασίζονται σε αυτά), τρεις Μονόλιθοι ανακαλύπτονται στο Ηλιακό Σύστημα από Αυστραλοπιθήκους και τους ανθρώπινους απογόνους τους. Η ανταπόκριση των χαρακτήρων στην ανακάλυψή τους οδηγεί την πλοκή της σειράς. Επηρεάζει επίσης τη φανταστική ιστορία της σειράς, ιδιαίτερα ενθαρρύνοντας την ανθρωπότητα να προχωρήσει με την τεχνολογική ανάπτυξη .
Τα προβλήματα σπάνια εξαφανίζονται όταν τα αγνοούμε.
Ο πρώτος μονόλιθος εμφανίζεται στην αρχή της ιστορίας, που διαδραματίζεται τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή. Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Αυστραλοπιθήκων και με κάποιο τρόπο πυροδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξέλιξη, ξεκινώντας από την ικανότητα χρήσης εργαλείων και όπλων. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι χιλιάδες άλλοι μονόλιθοι υπάρχουν αλλού στον γαλαξία.
Επειδή η πολιτική είναι η επιστήμη του εφικτού, απευθύνεται μόνο σε δευτεροκλασάτα μυαλά. Τα πρωτοκλασάτα μυαλά ενδιαφέρονται μόνο για το ανέφικτο.
Το είδος που έχτισε τους Μονόλιθους δεν περιγράφεται ποτέ λεπτομερώς, αλλά κάποια γνώση της ύπαρξής του δίνεται στον Ντέιβ Μπάουμαν αφού μεταφέρεται από την πύλη των αστέρων στον «κοσμικό ζωολογικό κήπο». Η ύπαρξη αυτού του είδους υποτίθεται μόνο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά είναι προφανές γιατί ο Μονόλιθος αναγνωρίστηκε αμέσως ως τεχνούργημα μη ανθρώπινης προέλευσης .
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Και εμείς θα εξαφανιστούμε αν δεν προσαρμοστούμε σε ένα περιβάλλον που σήμερα περιλαμβάνει διαστημόπλοια, υπολογιστές και θερμοπυρηνικά όπλα.
Τα είδη που έχτισαν τους μονόλιθους ανέπτυξαν διαγαλαξιακά ταξίδια εκατομμύρια ή ίσως δισεκατομμύρια χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή. Στα μυθιστορήματα, ο Clarke τους αναφέρει ως «Πρωτότοκους», καθώς ήταν πιθανότατα το πρώτο σοφό είδος που κατείχε σημαντική ικανότητα διαστρικών ταξιδιών. Τα μέλη αυτού του είδους εξερεύνησαν το σύμπαν αναζητώντας γνώση, ειδικά γνώση για άλλα ευφυή είδη.
Η διαφορά ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπαραχθούν από ανειδίκευτο προσωπικό.
Ενώ αυτοί οι πρώτοι εξερευνητές ανακάλυψαν ότι η ζωή ήταν αρκετά συνηθισμένη, παρατήρησαν ότι η ευφυής ζωή συχνά καθυστερούσε στην ανάπτυξή της, διαφορετικά πέθαινε πρόωρα. Ως εκ τούτου, άρχισαν να το προωθούν. Αν και καθόλου μορφολογικά παρόμοια με τους ανθρώπους, οι Πρωτότοκοι ήταν ωστόσο πλάσματα από «σάρκα και αίμα», και όπως οι άνθρωποι, ήταν θνητοί.
Μέχρι να απαλλαγούμε από τη θρησκεία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναζήτησή μας για τον Θεό.
Ο μονόλιθος της Γιούτα
Είναι ένας μεταλλικός πυλώνας που βρισκόταν σε ένα κόκκινο φαράγγι με σχισμή ψαμμίτη στη βόρεια κομητεία Σαν Χουάν , Γιούτα , Ηνωμένες Πολιτείες. Η κολόνα έχει ύψος 3 m και είναι κατασκευασμένη από μεταλλικά φύλλα καρφωμένα σε ένα τριγωνικό πρίσμα . Τοποθετήθηκε παράνομα σε δημόσια γη μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2016. Έμεινε απαρατήρητο για πάνω από τέσσερα χρόνια μέχρι την ανακάλυψη και την απομάκρυνσή του στα τέλη του 2020. Η ταυτότητα των κατασκευαστών του είναι άγνωστη, όπως και οι στόχοι τους.

Να μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερη βούληση και συγχρόνως μια πανάγαθη και παντοδύναμη υπέρτατη δύναμη που θα μας προστατεύει από τον εαυτό μας.
Οι βιολόγοι της πολιτείας Γιούτα ανακάλυψαν τον μονόλιθο τον Νοέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια έρευνας με ελικόπτερο σε άγρια πρόβατα μεγαλόκερος . Μέσα σε λίγες μέρες από την ανακάλυψή του, μέλη του κοινού βρήκαν τον πυλώνα χρησιμοποιώντας λογισμικό χαρτογράφησης GPS και πήραν το δρόμο τους προς την απομακρυσμένη τοποθεσία. Μετά από έντονη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, αφαιρέθηκε κρυφά στις 27 Νοεμβρίου 2020, από τέσσερις κατοίκους του Μοάμπ της Γιούτα . Μετά από σχεδόν ένα μήνα στην κατοχή τους, το μονόλιθο δόθηκε στο Γραφείο Διαχείρισης Γης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια τους.
Δεν μπορούσαν να το φάνε και δεν μπορούσε να τους φάει. Συνεπώς, δεν ήταν κάτι σημαντικό.
Μετά την ανακάλυψη του μονόλιθου, πάνω από διακόσιες παρόμοιες μεταλλικές στήλες ανεγέρθηκαν σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αλλού στη Βόρεια Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Πολλά κατασκευάστηκαν από ντόπιους καλλιτέχνες ως σκόπιμες απομιμήσεις του μονόλιθου της Γιούτα.

Πόσο άστοχο είναι να αποκαλούμε αυτόν τον πλανήτη Γη, ενώ είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι είναι Θάλασσα και Ωκεανός της Μικρής και Μεγάλης Αντίληψης……. Αρθούρε μου Αρκτούρε μου

Αστραία

11 thoughts on “Οι ευφυείς μονόλιθοι του απείρου διαστήματος

  1. Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.
    Αλμπέρ Καμύ
    Έκπληκτη χθες βράδυ η ανθρωπότητα παρακολούθησε την εισβολή στο Καπιτώλιο τραμπικών οπαδών και το τέλος της Ατλαντικής Αμερικάνικης εποχής.
    Το μέλλον μιας χώρας βρίσκεται πάντα στο παρελθόν της και των ανθρώπων της φυσικά. Είναι αλληλένδετα αυτά.
    Το παρελθόν των ΗΠΑ αρχίζει πριν από 200 χρόνια με την ανακήρυξη της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Όμως έχει ξεκινήσει από παλαιότερα πριν 300 χρόνια. Με τους μεγάλους θαλασσοπόρους και την ανακάλυψη της καινούργιας ηπείρου, παρ΄όλο που ήταν γνωστή στους αρχαίους ναυκράτες θαλασσινούς πλοηγούς.

    Οι Βόρειοι και οι Νότιοι

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Όπως περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Clarke, οι Firstborn ανακάλυψαν αργότερα πώς να μεταφέρουν τη συνείδησή τους σε υπολογιστές, και έτσι έγιναν μηχανές σκέψης. Στο τέλος, ξεπέρασαν ακόμη και αυτό το επίτευγμα, και μπόρεσαν να μεταφέρουν εξ ολοκλήρου από φυσικές σε μη σωματικές μορφές – τους «Άρχοντες του Γαλαξία» – αθάνατες και ικανές να ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες. Οι Πρωτότοκοι είχαν εγκαταλείψει τη φυσική τους μορφή, αλλά οι δημιουργίες τους, οι Μονόλιθοι, παρέμειναν και αυτοί συνέχισαν να εκτελούν τις αρχικές τους αναθέσεις.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Monolith_(Space_Odyssey)

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Λίγο μετά την ανακάλυψη του μονόλιθου στη Γιούτα, πάνω από διακόσιοι επιπλέον μονόλιθοι που έμοιαζαν με τον μονόλιθο της Γιούτα άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. [5] [6] [7] Σε ορισμένες περιπτώσεις, ντόπιοι καλλιτέχνες εμφανίστηκαν για να αναλάβουν την ευθύνη για αυτά, αναφέροντας το μονόλιθο της Γιούτα ως έμπνευσή τους
    https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_monolith

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ο Sir Arthur Charles Clarke CBE FRAS (16 Δεκεμβρίου 1917 – 19 Μαρτίου 2008) ήταν Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας , μελλοντολόγος , [3] εφευρέτης, υποθαλάσσιος εξερευνητής και παρουσιαστής τηλεοπτικών σειρών.

    Συνέγραψε το σενάριο για την ταινία του 1968 2001: A Space Odyssey , η οποία θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο σημαίνουσες ταινίες όλων των εποχών. [4] [5] Ο Clarke ήταν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, άπληστος εκλαϊκευτής των διαστημικών ταξιδιών και μελλοντολόγος με εξαιρετική ικανότητα. Έγραψε πολλά βιβλία και πολλά δοκίμια για δημοφιλή περιοδικά
    https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

    Μου αρέσει!

  5. Εμφανίζονται ξαφνικά στη μέση του πουθενά. Απρόσκλητα κι αινιγματικά. Κι όσο ξαφνικά εμφανίζονται το ίδιο έξαφνα εξαφανίζονται. Μεταλλικά στην όψη με ύψος μεταξύ τριών και τεσσάρων μέτρων που «φυτρώνουν» από την έρημο της Γιούτα έως τη Ρουμανία και από τη Γερμανία και την Ισπανία ως το Νέο Μεξικό.
    https://www.tovima.gr/2020/12/11/world/ti-symvainei-telika-me-tous-monolithous/

    Μου αρέσει!

  6. 2061: Το Odyssey Three είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Βρετανού συγγραφέα Arthur C. Clarke , που δημοσιεύτηκε το 1987. Είναι το τρίτο βιβλίο τηςσειράς Space Odyssey του Clarke. Επιστρέφει σε έναν από τους βασικούς χαρακτήρες των προηγούμενων μυθιστορημάτων, τον Heywood Floyd, και τις περιπέτειές του από την επιστροφή του κομήτη του Halley το 2061στο φεγγάρι του Δία , Ευρώπη
    https://en.wikipedia.org/wiki/2061:_Odyssey_Three

    Μου αρέσει!

  7. 3001: Η Τελική Οδύσσεια είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1997 από τον Βρετανό συγγραφέα Arthur C. Clarke . Είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Space Odyssey του Clarke.
    https://en.wikipedia.org/wiki/3001:_The_Final_Odyssey

    Μου αρέσει!

  8. «LUCY » γαλλική ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας του 2014 [5 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Luc Besson .Ο Besson δήλωσε ότι σκόπευε το πρώτο μέρος της Lucy να είναι σαν τον Léon: The Professional (το οποίο επίσης έγραψε και σκηνοθέτησε), το δεύτερο μέρος να είναι σαν το Inception και το τρίτο μέρος να μοιάζει με το 2001: A Space Odyssey .
    H Λούσι έχει φτάσει στο 100% της εγκεφαλικής της ικανότητας και εξαφανίζεται, προχωρώντας στο χωροχρονικό συνεχές «Είμαι παντού». Στη συνέχεια ακούγεται η φωνή της Lucy να λέει «Η ζωή μας δόθηκε πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Τώρα ξέρετε τι να την κάνετε.»

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε